درحالیکه هنوز یک هفته به چهارشنبهسوری باقیمانده، آمار مصدومان و قربانیان این آیین باستانی روبهافزایش است.
از یکم اسفند تاکنون ۱۳۸ نفر در حوادث مرتبط با چهارشنبهسوری مصدوم و ۲۰ نفر از مصدومین دچار قطع عضو شدهاند و یک نفر نیز جانباخته است، در حالی که هنوز بیشتر از یک هفته تا چهارشنبهسوری زمان باقی است.
به دنبال این اتفاق جمعی از مخاطبان با ثبت پویش «زندگی زیباست، آن را نسوزانیم» خواهان برگزاری چهارشنبهسوری با شادی و امنیت شدهاند.
در چهارشنبهسوری سال گذشته ۲۱۲ نفر مصدوم و ۲ نفر فوت کردند، این در حالی است که چهارشنبهسوری یکی از جشنهای ایرانی است با پیشینه چندصدساله بوده که رسالتش ایجاد شادی است.
چهارشنبهسوری در هر نقطه از ایران با اجرای آداب و رسومی خاص برگزار میشود، رسمهایی که هر کدام روایتگر باوری کهن است. اما امروزه چهارشنبهسوری از بسیاری از شهرها از سنتهای معمول خود فاصله گرفته است تا جایی که شاهد بهکارگیری مواد منفجره و آتشبازی به سبک چینیها هستیم.
آئین چهارشنبهسوری در ذات خود آئین پسندیدهای است، اگر ناهنجاریهایی از قبیل آتشافروزیهای خطرناک و صدمهزدن به جسم و روان مردم از سوی برخی افراد مشاهده میشود باید این انحرافات اصلاح و اصل سنت را حفظ کرد.
یک پژوهشگر علوم اجتماعی علیرضا قربانی میگوید که کمبود تفریحات سالم اعم از ورزشی و غیرورزشی، کمبود فضای شادی و شادمانی، کنجکاوی و جلبتوجه میتواند بخشی از تخلیه هیجانات جوانان را در چهارشنبه پایان سال توجیه کند.
اما در مقابل علیرضا شریفی یزدی، روانشناس اجتماعی، میگوید که نبود نگاه فرهنگی به این جشن موجب شد تا آیینی که میتوانست مانند شب یلدا یک جشن خانوادگی و ماندگار باشد به یک بستر خطرآفرین تبدیل شود. نسل جدید شناختی از ماهیت جشن چهارشنبهسوری پیدا نکرده است.
اسماعیل اسعدی، مدرس دانشگاه و کارشناس میراثفرهنگی، میگوید که باید نسل جدید را با فلسفه و اصل رسومات این روز آشنا کرده و در این میان نقش مسئولین دولتی، رسانهها و سازمانهای مردمنهاد در آگاهیبخشی جامعه بارز است، از آنجایی که نوجوانها از وقتی چشم باز کردند، افرادی را میبینند که ترقه در دستشان است، پس این جشن را به این تصویر گره میزنند. https://meliyat.com/vdcb.5b5urhbwwiupr.html